VOOR KINDEREN EN JEUGDIGEN

Zit jij niet lekker in je vel?
Maak jij je zorgen, pieker je veel of heb je last van angst of paniek?
Voel jij je vaker onzeker, prikkelbaar, onrustig of boos?
Ervaar je een gebrek aan energie, ben je moe en lusteloos of voel je je verdrietig?
Heb je weinig zelfvertrouwen of ben je bang om fouten te maken?
Heb je moeite met leren en problemen op school, of het maken en onderhouden van vriendschappen?
Of heb je onverklaarbare lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, buikpijn, hartkloppingen?  

Al deze klachten kunnen het gevolg zijn van psychotrauma. Psychotrauma zijn stressreacties op emotionele, ingrijpende of schokkende situaties of gebeurtenissen. Dat hoeven niet persé hele “grote” dingen te zijn zoals geweld, oorlog, mishandeling of misbruik. Het kunnen ook “kleinere” dingen zijn zoals uitgelachen of gepest worden; faalervaringen; spanningen, conflicten, ruzies of (valse) beschuldigingen; veranderingen in de thuis- of schoolsituatie; ouder(s) met ziekte, psychische aandoening of verslaving; echtscheiding of overlijden; een inbraak, ongeval, medische ingreep of ziekte.

Heb jij een of meerdere van deze situaties of gebeurtenissen in je leven meegemaakt? Situaties of gebeurtenissen waarin jij je onveilig, machteloos of hulpeloos hebt gevoeld? Waarin jij het gevoel had dat – hoe graag je ook wilde – jij niet in staat was om iets aan de situatie te veranderen? Dan kan het zijn dat je last hebt van psychotrauma. Dit kan zich uiten in emotionele, psychische- en lichamelijke klachten. 


Psychotrauma heeft een grote impact op je leven. Op hoe jij je voelt, maar ook op hoe jij denkt en je gedraagt. Dit is weer van invloed op je gezondheid, je vriendschappen, de relatie met je ouders en op school of je werk. Het is daarom erg belangrijk om hulp te zoeken en niet te lang rond te blijven lopen met klachten. In het algemeen geldt: hoe vroeger je hulp zoekt en krijgt, des te beter zijn de vooruitzichten.

Kenmerken van psychotrauma

Psychotrauma kan heel veel verschillende klachten veroorzaken. Daarom is het soms lastig om vast te stellen of er sprake is van een trauma. Hieronder vind je een lijstje met verschillende klachten die vaak voorkomen bij trauma. Denk je dat jij last hebt van psychotrauma? Praat er dan over met iemand die je vertrouwd en ga samen op zoek naar hulp. Of praat met je huisarts. De huisarts kan je verwijzen naar Jeugdtrauma Herstel Limburg. Uiteraard mag je ook met ons contact opnemen.

Kenmerken psychotrauma

Traumabehandeling

Er zijn verschillende manieren waarop wij hulp kunnen bieden. Samen met jou (en je ouders) zoeken we naar wat het beste bij jou past. Het doel is dat de impact van de situaties en/of gebeurtenissen verwerkt worden, zodat jij weer lekker in je vel zit en stevig in je schoenen staat.

Omdat trauma een soort geheugenprobleem is dat opgeslagen is in je lichaam, werken wij vooral mét het lichaam. Praten over trauma helpt te begrijpen wat er is gebeurd en hoe dit jou nu beïnvloed, maar het heeft als nadeel dat het lichaam de situatie of gebeurtenis herbeleeft. Daarnaast praten de meeste jeugdigen liever niet over de dingen die ze hebben meegemaakt of hebben ze daar zelfs de woorden niet voor. Werken met het lichaam helpt je om je 
weer veilig, rustig en ontspannen te voelen – weer thuis te komen bij jezelf.

Daarom combineren wij reguliere behandelmethoden zoals EMDR, cognitieve gedragstherapie en schematherapie, met complementaire methoden. Lichaamsgerichte én ervaringsgerichte werkvormen worden ingezet om het gevoel van veiligheid en basisvertrouwen te herstellen. Denk hierbij aan psychomotorische therapie, spel-, drama- en creatieve therapie, lichaamsgerichte traumatherapie zoals IEMT®, Somatic Experiencing® en Tension and Trauma Release Exercises®, als ook mindfulness, massage en aanraking, yoga, dans en beweging, therapie met paarden, judo, boksen en familieopstellingen.

Om jou effectief bij te staan, zetten wij naast individuele behandeling, vaak ook systeemgerichte behandeling en/of begeleiding in de thuissituatie of op school in. Daarnaast is er de mogelijkheid om deel te nemen aan groepsbehandeling. In onze integratieve systeemgerichte groepstrainingen leer je vaardigheden om met negatieve ervaringen, gevoelens en gedachten om te gaan en stress en conflicten te hanteren of op te lossen. Je leert jezelf (weer) te accepteren en trots te zijn op jezelf. Hiermee heb je aan het eind van het behandeltraject een stevige basis om op eigen kracht verder te gaan. Samen bouwen we aan een stevig fundament!

Jeugdtrauma Herstel Limburg is gecontracteerd zorgaanbieder. Afhankelijk van de zorgvraag of situatie worden de kosten vergoed door de gemeente.

AANMELDEN

Voor het aanmelden van een cliënt of vragen over een aanmelding kunt u ons bellen op het nummer: 085-0602084

VRAGEN

Voor vragen of meer informatie, vul het contactformulier in, stuur een email, of neem op werkdagen telefonisch contact met ons op.