VOOR KINDEREN EN JEUGDIGEN

Heb jij een of meerdere situaties of gebeurtenissen in je leven meegemaakt waarin jij je onveilig, machteloos of hulpeloos hebt gevoeld? Waarin je het gevoel had dat – hoe graag je ook wilde – jij niet in staat was om iets aan de situatie te veranderen? Dan kan het zijn dat je last hebt van emotionele, psychische en/of lichamelijke klachten. Wij noemen dat psychotrauma. 

Psychotrauma zijn stressreacties op een emotionele of schokkende situatie of gebeurtenis. Dat hoeven niet persé hele “grote” dingen te zijn zoals geweld, oorlog, mishandeling of misbruik. Het kunnen ook “kleinere” dingen zijn zoals uitgelachen of gepest worden, faalervaringen; spanningen, conflicten, ruzies of (valse) beschuldigingen; veranderingen in de thuis- of schoolsituatie; ouder(s) met ziekte, psychische aandoening of verslaving; echtscheiding of overlijden; een inbraak, ongeval, medische ingreep of ziekte.

Psychotrauma heeft een grote impact op je leven. Op hoe jij je voelt, maar ook op hoe jij denkt en je gedraagt. Dit is weer van invloed op je gezondheid, je vriendschappen, de relatie met je ouders en op school of je werk. Het is daarom erg belangrijk om hulp te zoeken en niet te lang rond te blijven lopen met klachten. In het algemeen geldt: hoe vroeger je hulp zoekt en krijgt, des te beter zijn de vooruitzichten.

Kenmerken van psychotrauma

Een trauma kan heel veel verschillende klachten veroorzaken. Daarom is het soms lastig om vast te stellen of er sprake is van een trauma. Hieronder vind je een lijstje met verschillende klachten die vaak voorkomen bij trauma. Denk je dat jij last hebt van psychotrauma? Praat er dan over met iemand die je vertrouwd en ga samen op zoek naar hulp. Of praat met je huisarts. De huisarts kan je ook verwijzen naar Jeugdtrauma Herstel Limburg. Uiteraard mag je ook met ons contact opnemen.

– Angst, paniek, fobieën, faalangst, onzekerheid
– Boosheid, prikkelbaarheid, onrust
– Terugtrekken, vermijdingsgedrag
– Verdriet, somberheid, schaamte en schuldgevoelens
– Sociaal terug getrokken gedrag, eenzaamheid, vervreemding
– Een onveilig gevoel; alertheid en snel schrikken
– Aandacht-, concentratie- en geheugenproblemen
– Herbelevingen/flashbacks
– Lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, buikpijn, hartkloppingen, verhoogde spierspanning, duizeligheid, vermoeidheid, misselijkheid
– Bedplassen, slaap-, eetproblemen
– Piekeren, dwanggedachten, moeite met keuzes maken
– Huilerig, drammerig of heel aanhankelijk zijn
– Vertekend zelfbeeld, laag gevoel van eigenwaarde
– Zich snel aangevallen of afgewezen voelen
– Snel van slag raken als iets niet lukt, wantrouwen
– Agressief of impulsief gedrag
– Anderen overal de schuld van geven
– Sterk wisselende emoties
– Hooggevoeligheid (HSP), ADHD/ADD, autisme 

Traumabehandeling

Er zijn verschillende manieren waarop wij hulp kunnen bieden. Samen met jou (en je ouders) zoeken we naar wat het beste bij jou past. Het doel is dat de emotionele of ingrijpende gebeurtenis verwerkt wordt, zodat jij weer lekker in je vel zit en stevig in je schoenen staat.

Omdat trauma een soort geheugenprobleem is dat opgeslagen is in je lichaam, werken wij ook vooral mét het lichaam. Praten over trauma helpt te begrijpen wat er is gebeurd en hoe dit jou nu beïnvloed, maar het heeft als nadeel dat het lichaam de situatie of gebeurtenis herbeleeft. Daarnaast praten de meeste jeugdigen liever niet over de dingen die ze hebben meegemaakt of hebben ze daar zelfs de woorden niet voor. Werken met het lichaam helpt je om je 
weer veilig, rustig en ontspannen te voelen – weer thuis te komen bij jezelf. Daarom combineren wij reguliere behandelmethoden met massage, paarden, boksen, spel-, drama- en creatieve therapie, dans en beweging, emotioneel lichaamswerk, mindfulness en/of yoga.

Daarnaast geven wij ook trainingen psychosociale weerbaarheid. In deze groepstraining leer je jezelf te accepteren en (weer) trots te zijn op jezelf. Je leert vaardigheden om met negatieve ervaringen, gevoelens en gedachten om te gaan en stress en conflicten te hanteren of op te lossen. Hiermee heb je aan het eind van het behandeltraject een stevige basis om op eigen kracht verder te gaan. Samen bouwen we aan een stevig fundament!

Alle diensten van Jeugdtrauma Herstel Limburg worden vergoed door de gemeente en zijn dus gratis voor kinderen en ouders. 

AANMELDEN

Voor het aanmelden van een cliënt of vragen over een aanmelding kunt u ons bellen op het nummer: 085-0602084

VRAGEN

Voor vragen of meer informatie, vul het contactformulier in, stuur een email, of neem op werkdagen telefonisch contact met ons op.