ERVARINGEN

Lees hier de ervaringen van andere jeugdigen en/of hun ouders.

Meisje, 5 jaar, bang voor honden

Tijdens een wandeling met ons gezin kwam er onverwacht een hond op ons afrennen. De hond wilde spelen, maar mijn dochter schrok en raakte helemaal in paniek. Sindsdien was ze bang als we naar buiten gingen en liep voortdurend om zich heen te kijken en schrok van alles. Het werd zo erg dat ze niet meer naar buiten wilde. Toen hebben we hulp gezocht. Onze dochter kon wel uitleggen waarom ze bang was en begreep ook wel dat haar gedachten niet klopten, maar ze bleef bang. Het was fijn dat ze bij Jeugdtrauma Herstel Limburg niet hoefde te praten, maar dat er op zo’n manier gewerkt werd dat ze die ene gebeurtenis kon verwerken en zich weer veilig ging voelen. Het spelen, bewegen, tekenen en de aanraakspelletjes vond het ze het allerfijnste. En wij zijn zo blij dat we onze vrolijke meid weer terug hebben!

Meisje, 8 jaar, slikproblemen

Mijn dochter heeft 1,5 jaar slikproblemen gehad. Het werd van kwaad tot erger. Op een gegeven moment kon ze alleen nog maar vloeibaar eten en was ze ruim 8 kilo afgevallen. Ze was doodmoe, trok zich terug en durfde niet meer ergens te gaan spelen, naar kinderfeestjes of uit logeren. We zijn bij diverse specialisten geweest en hebben ook logopedie gevolgd, maar niets hielp. Ten einde raad  adviseerde een kennis ons om hulp op een ander niveau te zoeken. Misschien was er geen lichamelijke oorzaak, maar speelde er iets anders?! Mijn dochter wilde niet weer naar een behandelaar, maar gelukkig werd ze goed opgevangen. Er was heel veel begrip voor haar weerstand en dat gaf haar ruimte. Tijdens het traject kwamen er allerlei situaties naar boven en na ca. 7 maanden was het probleem opgelost. Nu kan ze weer kind zijn!

Vrouw, 17 jaar, seksueel misbruik

Jarenlang voelde ik me bedrukt. Ik voelde dat er iets niet goed zat. Tijdens mijn behandeling kwam het misbruik uit het verleden naar boven. Ik was overrompeld. Ook andere nare situaties uit mijn verleden kwamen boven drijven. Met heel veel geduld en vertrouwen door mijn behandelaar ging ik me na een tijdje steeds beter voelen. Ik voel me nu enorm opgelucht en zo blij. Ik merk dat ik van binnenuit nu meer voor mezelf opkom, meer mijn grenzen aangeef, dingen doe die ik belangrijk vind, andere keuzes maak en dat mijn relatie relaxter is. Zoveel effect had ik niet kunnen dromen. Dankjewel voor het vertrouwen in mij!

Jongen, 15 jaar, overval

Toen ik 12 was ben ik een keer overvallen op weg naar het station. Ik durfde thuis niets te zeggen. Ik kreeg paniekaanvallen en was enorm zenuwachtig. Op school ging het niet goed omdat ik me niet kon concentreren. Toen mijn ouders vroegen wat er nu eigenlijk aan de hand was, barste ik in huilen uit. Inmiddels was ik al 15 jaar. Ik ben toen in behandeling gekomen en we hebben de overval verwerkt. Mijn paniek klachten, slecht kunnen concentreren en nerveus gedrag verdwenen vanzelf. Ik ben zo blij dat ik me weer de oude voel!

Meisje, 14 jaar, inbraak

Ik ben 14 jaar en ruim een jaar geleden was er in ons huis ingebroken. Ik liep onze straat in en zag dat onze deur op een kier stond. Dit vond ik vreemd. Ik liep naar binnen en zag onze hele woonkamer op zijn kop staan. In paniek ben ik naar de buren gegaan. Zij hadden niets gezien. Later bleek de dader een psychotische jongen te zijn, die vlakbij ons woonde. Hij is opgepakt door de politie maar 2 maanden later weer vrijgelaten. Ik voelde me sindsdien heel onveilig en bang. Ik kon me niet goed meer concentreren en durfde niet meer alleen thuis te zijn. Uiteindelijk hebben we besloten om hulp te zoeken. Samen met de behandelaar hebben we de hele situatie met alle angstige gedachten en mogelijke situaties voor de toekomst in kaart gebracht en behandelt met EMDR. Na enkele maanden kon ik me weer heel goed concetreren, voelde ik me weer veilig en durfde ik weer alleen thuis te zijn. Ook al kom ik die jongen nu soms tegen. Ik ben niet meer bang voor hem.

Meisje, 8 jaar, overlijden broer

Na het overlijden van onze zoon veranderde het gedrag van onze dochter. Ze was altijd een vrolijk open meisje en werd steeds stiller. Ze was vaak moe en maakte veel ruzie met onze andere dochter. We hadden het alemaal moeilijk, dus we dachten dat het vanzelf wel beter met haar zou gaan. Ze kreeg rouwbegeleiding en we dachten dat dat genoeg zou moeten zijn, maar het leek eerder steeds slechter met haar te gaan. Uiteindelijk zijn we verder gaan zoeken en kwamen bij Jeugdtrauama Herstel Limburg terecht. Onze dochter werd hier heel liefdevol ontvangen en mocht gewoon zichzelf zijn. Ze voelde zich erg fijn en gaandeweg bloeide ze steeds meer op. Ook als gezin zijn we op een heel fijne manier begeleid, waardoor de verbinding tussen ons is verbeterd en we liefdevoller en begripvoller met elkaar omgaan. Ook wij zaten vast in ons verdriet. Nu huilen én lachen we samen en de pijn en het gemis is overgegaan in acceptatie. En onze dochter is weer open, maakt weer contact en heeft plezier!

Jongen, 9 jaar, bedplassen

Ineens was mijn zoon weer aan het bedplassen. Verder merkte ik niet echt iets aan hem. Ik dacht het gaat wel over, maar het bleef duren en gebeurde wel zo’n 4 keer per week. Ik snapte er niets van. Naar de huisarts, boeken gelezen, gegoogeld en alle tips toegepast. Maar zonder resultaat. Ik las over trauma behandeling en vroeg me af wat dat nou met bedplassen te maken had. Maar na nog 2 maanden verder was ik ten einde raad en heb een verwijzing gevraagd aan mijn huisarts. De behandelaar van Jeugdtrauma Herstel Limburg legde hun aanpak zo duidelijk uit en toen begreep ik het. Er moest iets gebeurd zijn wat angst, stress en spanning opriep bij mijn zoon. Maar wat? Na een aantal sessies kwam de aap uit de mouw. Hij werd gepest en soms zelfs geslagen. Niemand wist er van. Hij schaamde zich, omdat hij niet tegen de pesters op kon. Met behulp van het centrum is de lading van de eerdere gebeurtenissen verwerkt en heeft hij vaardigheden geleerd waardoor hij weerbaarder werd en meer zelfvertrouwen kreeg. Ook zijn we op school gaan praten en is er met de hele klas gesproken. Het pesten stopte. En ja, ook het bedplassen behoorde tot de verleden tijd. Wat zijn wij blij! Maar ook zoveel bewuster geworden van hoe onverwerkte ervaringen ten grondslag kunnen liggen aan allerlei klachten of problemen.

Vrouw, 19 jaar, eetproblemen

Ik wilde perfect zijn. Ik wilde dat anderen mij aardig vonden en trots op mij waren. Maar voor mij was ik nooit goed genoeg. Ik voelde me minderwaardig, was depressief, trok me erug uit het sociale leven en voelde me heel erg eenzaam. Eten hielp mij om me beter te voelen en ik mijn emoties “weg eten”. Hierdoor werd ik natuurlijk steeds dikker en vond ik mezelf helemaal niet meer goed. Ik probeerde af te vallen en dat lukte ook wel,  maar als je het probleem niet aanpakt dan val je toch weer terug in je oude patroon, ontdekte ik. Dit was dus niet de oplossing. Ik wilde de oorzaak aanpakken (en daarbij tevens de overtollige kilo’s). Zo kwam ik bij Jeugdtrauma Herstel Limburg terecht. Ik werd daar heel liefdevol ontvangen en geholpen. Ik voelde me veilig en durfde mijn behandelaar toe te laten in mijn verdriet. Naast  het verwerken van mijn trauma’s heb ik geleerd hoe ik op een andere manier om kan gaan met stress en mijn gevoelens en gedachten. Ik weet nu dat ik een keuze heb en een negatieve spiraal kan doorbreken. Ik ben gaan inzien dat ik het waard ben om een mooi leven te hebben en dat ik een prachtige vrouw ben. Het heeft mijn leven zo ontzettend veel mooier gemaakt. Ik ben heel erg dankbaar voor wat ik bereikt heb. En dat had ik niet alleen gekund.